Yeni düzende iş insanları iş yapmak, standartlarını yükseltmek, bunu gerçekleştirirken de iş, mekan vb herhangi bir şeye bağımlı kalmak istemiyor. Bir yere, işe vb aidiyet duygusu; X ve Y- başlangıç kuşağının en önem verdiği değerler arasında yer alırken, Y-son ve Z kuşağın da ise durum farklı; aidiyetten çok farklı değer ve beklentiler ile motive oluyor. Tüm yorum ve düşüncelerimiz de “İstisnalar kaideyi bozmaz” düsturu da geçerlidir.
Etkinlik planlama sektöründe iseniz ve işiniz toplantı tasarlamak ise sizi rakiplerinizden bir adım öne geçirecek birkaç tecrübe, gözlem ve fikri paylaşmak istedik. Etkinlik Planlamanın en önemli aşaması Etkileşim Tasarımı.
X-Y derken Z kuşağı da artık iş hayatımıza dahil oldu. İş kavramı da bu süreçte iş insanlarının da beklentileri doğrultusunda hızla değişime uğruyor. Yeni organizasyonları tasarlarken özellikle bu üç kuşağın buluşma noktası üzerinde yoğunlaşmak ve organizasyonları bu etkileşimi sağlayacak şekilde tasarlamak önümüzdeki trendler arasında olacaktır. Konferans, kongre, lansman vb etkinlikleri tasarlarken organizasyon-içerik dengesini ayarlamanıza yardımcı olacak önemli bir ipucu: Sağlık, Teknoloji ve İkram. Bu ipucu ile etkinliklerde 3 kuşak arasındaki etkileşimi artırabilirsiniz.
Toplantı öncesi mekana girişten hatta etkinliğin duyurusundan itibaren etkileşimi artırmak, kısa, küçük bilgilendirici aynı zamanda eğlenceli notlar iletmek. Sosyal medya araçlarını da kullanarak katılımcıları öncesinde beklenti oluşturmak. Sadece aplikasyon üzerinden değil aynı zamanda belki fiziksel yönlendirmelerde bu notları kullanmak.
Teknoloji: Toplantı esnasında sunumları aplikasyonlar üzerinden oyunlaştırma yolu ile (gamification) katılımı artırmak. Bu sayede teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaya teşvik etmek. Katılımcıları o etkinliğe katılıp vakit kaybı hissini ortadan kaldırmak için de biraz özgür ve konfor alanı bırakmak gerekiyor. Etkinlikleri hibritleştirmek, fiziksel-online olarak bütünleşik yapmak da bu özgürlüğü katılımcılara sunuyor.
Oturma Düzeni: Konferans merkezinde normal oturma düzeni - tiyatro, sınıf düzeni, U düzen gibi klasik salon düzenleri yerine daha rahat, farklı oturma düzeni sağlanması. Y ve özellikle Z kuşağı daha özgür ortamda bulunmayı ve mobiliteyi daha fazla tercih ediyor. Bu ortamı sağlarken X kuşağı prensiplerini de göz önüne almak da gerekiyor.
Kahve Molaları: Konferans, kongre, lansman vb etkinlik tasarlarken özellikle dikkat edilmesi noktalardan biri de kahve molaları. İş İnsanlarının en çok etkileşim yaşadığı, ürün satışının, networking zincirinin en önemli durağı olan kahve molalarında genel ihtiyaçlarını karşılamanın yanında epostalarını kontrol etmek, sosyal medyada vakit geçirmek, bu sırada hem iş yapmak hem de iş düşünmemek istiyor